Kalenderne i 2018


Professor Storm nr. 9  og Rupert & Sippe nr. 5 er udkommet.

Du kan nu også forsøgsvis købe Professor Storm nr. 9 i en papirudgave. 

 

Bliv forhandler

Har du lyst til at blive forhandler af Nisseakademiets julekalender, kan du sende dine oplysninger til Nisseakademiet.

Klik her

 

Nissen

Nissen opstod i det skandinaviske område for flere tusinde år siden. Han holder til på eller ved gårde, hvor han først og fremmest beskytter dyrene. Bliver han behandlet godt, sørger han for at det går godt på gården. Bliver han derimod behandlet dårligt, kan han skabe mange problemer for gården og dens beboere.
Gårdnissen er altid af hankøn og bor altid alene. Hans beklædning består normalt af en rød hue, rød og gråstribet trøje, grå bukser, rød og gråstribet knæstrømper og træsko.
Den røde hue ender enten i en spids (som om han havde taget et kræmmerhus på hovedet) eller den mere bløde udgave, der typisk hænger ned til skulderen (eller længere) – ligesom på billedet af Rupert og Sippe.
Trøjen er strikket af uldgarn og de røde og grå striber går på tværs af kroppen. De grå bukser er af groft vævet uldstof (og kradser en lille smule).
Strømperne er som trøjen strikket i uldgarn og har de samme grå og røde striber. Typisk går strømperne helt op til knæene.
Træskoene er snittet ud af træ og ligner dem, Rupert og Sippe har på.

Nissen har som regel fuldskæg og er typisk 75 cm høj med træsko og uden hue.
Vil man behandle nissen godt, skal man først og fremmest huske at sætte grød frem til ham hver lørdag og ved højtider. Man skal ligeledes behandle gårdens dyr godt og i det hele taget passe godt på gården. Og så skader det aldrig ind i mellem højlydt at takke nissen for hans hjælp. 


Det værste, man kan gøre, er at drille nissen - især hvis det involverer hans grød. Der findes mange beretninger om, hvor slemt det kan gå for dem, der for eksempel har hældt peber i hans grød eller gemt den tilhørende smørklat.

 

Nissen er meget stærk. I flere fortællinger berettes det om, at han sagtens kan bære en ko i strakt arm. Desuden har han evnen til at gøre sig usynlig. 

 

Typisk bor nissen i laden hos dyrene eller på høloftet. Det hænder dog, at han også bosætter sig i en høj tæt på gården.

Følg os på Facebook