Kalenderne i 2018


Professor Storm nr. 9  og Rupert & Sippe nr. 5 er udkommet.

Du kan nu også forsøgsvis købe Professor Storm nr. 9 i en papirudgave. 

 

Bliv forhandler

Har du lyst til at blive forhandler af Nisseakademiets julekalender, kan du sende dine oplysninger til Nisseakademiet.

Klik her

 

På loftet sidder nissen med sin julegrød...

... er en norsk lege-julesang, skrevet af skolelæreren Margrethe Munthe. Den blev første gang trykt 1911 i ”Saa leker vi litt! Sang- og Gymnastikleker”. I førsteudgaven var titlen ”Nissen og rotterne”. Herefter blev titlen ændret til "På låven sitter nissen". Ud over at være oversat til dansk, findes den også i en engelsk oversættelse: ”The Nisse in the Barn has got His Chritsmas Treat”. Den er oversat af Mike Sevig og kan findes i ”Mike and Else’s Norwegian Songbook” fra 1985.

Hvem der har oversat sangen til dansk og hvornår det skete, står lige nu hen i det uvisse. Hvis du ved noget, må du meget gerne kontakte Nisseakademiet.

Melodien er en tysk rheinländer-melodi til en folkelig vise ved navn ”Holzauktion” eller ”Im Grunewald ist Holzauktion”. Sangen handler om en omfattende skovfældning i Berlins omegn omkrin 1890. Som regel står det anført, at Otto Teich har skrevet musikken. Det er ikke korrekt. Han skrev teksten til visen, mens Franz Meissner komponerede melodien. 

Lytter man til den oprindelige udgave vil man opdage, at det ikke er hele melodien, der anvendes i ”På loftet sidder nissen”.  Magrethe Munter anvendte første og tredje del.

”Im Grunewald ist Holzauktion ” kan bl.a. aflyttes på YouTube. Følg dette link:  http://www.youtube.com/watch?v=yH3tgkZ8yjk.

 

Følg os på Facebook